2 načina na obogatite svoj zimski jelovnik

No Comments

2 načina na obogatite svoj zimski jelovnik

Svi znamo da su voće i povrće najbolji u sezoni. Tada je ukusnije, bogatije hranljivim sastojcima a definitivno je i isplativije!

Sa promenom klimatskih uslova, opcije da sveže voće i povrće imate na svom tanjiru u toku zimskih perioda, su izuzetno ograničene.

Međutim, postoji nekoliko vrsta manje poznatog zimskog povrća koje je prepuno hranljivih materija, i prilično se lako priprema i uključuje u razne vrste recepata.

Repa i ren

ishrana trening zima

Repa i ren pripadaju grupi povrća u kojoj su i kupus, brokoli i karfiol. Najbolje repe su veličine 2-3 cm u prečniku, ali glavice rena imaju tendenciju da budu i malo veće. Pored veličine repa i ren se razlikuju i po boji. Repa je obično bela, sa ljubičastim ili crvenim delovima u blizini stabla, dok je ren više krem boje, sa primesama ljubičaste. Prilikom odabira ovog povrća treba da kupujete ono koje je čvrsto na dodir i koje nije ulubljeno.

I repa i ren su veoma hranljive namirnice

Osim što je ovo povrće veoma jeftino, takođe ima i dug vek trajanja. Ren i repa su bogati hranljivim materijama kao što su vlakna i ugljeni hidrati. Njihov značaj za zdravlje je veoma veliki jer dovodi do stabilizacije šećera i povećanja nivoa energije u telu, takodje su izvor prirodnog vitamina C koji pomaže u regeneraciji mišića nakon treninga.

Ove neverovatne namirnice su pogred svega gore navedenog bogate vitaminom A, K i mnogobrojnim mineralima, kalcijumom i gvožđem.

Ukus repe i rena

Pored toga što je ovo povrće zdravo, ono je takođe i veoma ukusno! Repa i ren u principu imaju slatkast ukus. Zbog svojih karakteristika često se koriste kao zamena za belo skrobno povrće poput krompira.

Priprema ovog ukusnog povrća

Ako vam nedostaje kulinarska kreativnost, ne brinite! Možete ih u principu jesti sirove, ali i kuvane. Dovoljno je da izguglate, i sasvim smo sigurni  da ćete pronaći dosta ukusnih recepata, koji su istovremeno i dobri za vaše zdravlje.

Kako bi ste poboljšali ukus ovih namirnica probajte da ih isečete na kockice i da ih kuvate. Na ta način ćete dobiti ukusno pripremljene obroke.

Ukoliko ste kupili više repe i rena, nego što vam je potrebno, uklonite zeleniš i zemlju sa njih. Tako očišćeni mogu trajati nekoliko dana u frižideru, i čak do nekoliko meseci u podrumu.

Zimski meseci ne moraju biti problematični kada je ishrana u pitanju. Dovoljno je samo malo mašte i dobrih ideja i vaša trpeza će biti puna namirnica koje čuvaju vaše zdravlje i dobru liniju.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dunja Flash - O meni

Moja karijera je za sada duga preko 20 godina i za to vreme sam bila kreograf i igrač u brojnim spotovima i koncertima...

Pokrenite se

Za treninge nikada nije kasno. Ne dozvolite sebi da vas posao obuzme i da nemate vremena za sebe. Ne čekajte ponedeljak ili neki drugi dan - krenite odmah sa vežbanjem!

Poslednje sa našeg bloga

Pogledajte sve blogove
No Comments

Ostavite komentar